Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Havaj - Ostrovy blaženosti

Souostroví Hawaii, známé jako Ostrovy blaženosti, se nachází uprostřed Tichého oceánu. Skládá se z mnoha ostrůvků a atolů, čtyř větších – Kauai, Oahu, Maui a Big Island a dvou menších ostrovů – Molokai a Lanai.

Nejvýznamnějším ostrovem Havajského souostroví je Oahu, kde se nachází hlavní město Honolulu s proslulou pláží Waikiki. Havajské souostroví leží asi 3 800 km na jihozápad od pobřeží Kalifornie a je nejvzdálenějším státem od hlavního města USA.

Havaj je nazývaná rájem Pacifiku. Dovolená na Havaji splní každému sen o překrásných písečných plážích, koupání v azurově modrém moři a kráse havajské flóry. Havaj umí očarovat přátelskou atmosférou, polynéskou pohostinností a kulturními tradicemi. Tento kouzelný kout naší planety tvořený sopkami, vodopády, korálovými útesy, deštnými pralesy a nádhernými květinami bude pro návštěvníky nezapomenutelným zážitkem.

Havajské ostrovy byly a vlastně jsou, protože tento proces neskončil, vytvořeny sopečnou činností. Všechny ostrovy mají tropické vlhké podnebí. Teplota vzduchu se pohybuje okolo 27º C v zimě a 33ºC v létě. Okolní ostrovy, které nejsou tolik zasaženy turistickým ruchem, si zachovaly ve větší míře původní ráz krajiny. Sportovně ladění návštěvníci si mohou prožít aktivní dovolenou při surfingu, tenisu, golfu, jízdě na koni nebo potápění.

Tři miliony let starý ostrov Oahu tvoří kulturní i vzdělávací centrum celého státu. Ostrov je místem těch, kteří se chtějí přes den věnovat surfingu, plavání, opalování nebo potápění a život pro ně začíná až za soumraku, kdy se otevřou taneční kluby a kdy se na hlavním Waikiki Boulevardu rozhoří pochodně, oznamující začátek večerní zábavy. Oahu nabízí nejen koupání, rušný noční život ale také řadu zajímavostí a pamětihodností. Patří mezi ně královský palác Iolani, námořní základna Pearl Harbor, Čínská čtvrť v Honolulu, botanické zahrady, ananasové plantáže a mořská akvária. Nejnavštěvovanějším místem ostrova je Pearl Harbor (Perlová zátoka).

Ostrov Kauai - „Zahradní ostrov“ je nejstarší z havajských ostrovů, který se rozprostírá nejseverněji a je opravdovým tropickým rájem na zemi. Mezi největší přírodní atrakce patří útesová oblast na severozápadě zvaná Na Pali Coast a Waimea Canyon – „Grand Canyon Pacifiku“. Severně od tohoto kaňonu se rozprostírá Koke‘e State Park. Kauai je jediný z havajských ostrovů, který má splavné řeky. Můžete si půjčit kajak a plout po Wailua River ke „kotvišti“ a pak jít kilometr k vodopádům s možností koupele.

Ostrov Maui - „Údolní ostrov“ vznikl spojením původně dvou samostatných sopečných ostrovů. Město Lahania je domovem mnoha kuriózních krámků a galerií všeho druhu. Nenechte si ujít návštěvu místních pláží Hamoa, Koki a národní park Waianapanapa. Letovisko Wailea, které najdete na jižním pobřeží Maui, ohromí návštěvníky svými plážemi a golfovými hřišti. Místní pláže jsou vhodné ke šnorchlování. Poblíž jižního pobřeží Maui je ostrov Molokini – ráj potápěčů známý především díky svému podmořskému království, které nabízí jedinečné pohledy např. na žraloky, mořské želvy a rejnoky.

Big Island - „Velký ostrov“ je největší a zároveň nejmladší z havajských ostrovů. Mezi největší atrakce tohoto ostrova patří NP Hawaii Volcanoes. Další zajímavostí je například nejvyšší hora státu Hawaii nebo Waipio Valley – tzv. „Údolí Králů“, kde na útesech vysokých 600 m lemujících okolí jsou jedny z nejvyšších havajských vodopádů. Big Island je ideálním ostrovem pro milovníky golfu a tenisu. Nezapomenutelným zážitkem bude podmořský život ostrova, který je bohatý na korály, dále od pobřeží je možné pozorovat velryby a delfíny.

Tip na výlet
Pobyt u moře si můžete zpestřit výletem terénním vozem na vrchol nejvyšší hory Havajských ostrovů – sopku Mauna Kea (4 205 m) a vyčkat zde do západu slunce, jde o úchvatný zážitek.

Zajímavost
Havaj se stane prvním federálním státem USA, jehož dopravní infrastruktura bude záviset zcela na elektřině, nikoli ropě. Do roku 2012 má na Havajských ostrovech vyrůst sto tisíc nabíjecích stanic na ulicích a na parkovištích a po silnicích jezdit elektromobily. Informoval o tom britský list The Times.

Proslulé havajské květinové věnce - slavné lei - jsou převážně vázány z orchidejí. Jak jinak, neboť Havaj, zvláště pak vulkanické plantáže v okolí města Hilo na Velkém ostrově, jsou největším producentem těchto květů na světě. Miliony květů cestují z tohoto kousku země letecky do všech koutů planety! Vázání věnců je doslova havajskou národní vášní. Nenosí je pouze ženy. Ještě dnes můžeme na Havaji potkávat s květinovými věnci i muže. Domorodé a třeba i turisty.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 8 814 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko